بهترین پردازنده موبایل – یکی از مهم ترین بخش های سخت افزاری تلفن همراه، پردازنده (CPU) آن است. در انتخاب گوشی جدید باید دقت کنید که دستگاه مورد نظرتان، دارای پردازنده مناسبی، برای اجرای برنامه ها داشته باشد، در غیر این صورت کندی دستگاه، حتماً شما را کلافه می کند. در این مقاله قصد داریم تا انواع پردازنده ها و بهترین نوع آن را معرفی کنیم.
پردازنده گوشی چیست؟
پردازنده موبایل با نام اختصاری CPU مخفف عبارت Central Procesing Unite در بازار شناخته می شود. که بیانگر واحد مرکزی پردازش است. بنابراین سی پی یو تمام پردازش ها در گوشی را انجام می دهد. علت اصلی هنگ کردن گوشی و یا کند بودن سرعت اجرای برنامه ها مربوط به این بخش است.
در بررسی سی پی یو باید به چهار مورد اساسی توجه کنید.
هسته پردازنده
تعداد هسته های پردازنده نشان دهنده سرعت و قدرت پردازش آن است. هر چه یک سی پی یو هسته های بیشتری داشته باشد، سرعت آن بالاتر رفته و کار با موبایل راحتر می شود. به طور مثال مدل آیفون 12 که به تازگی ارائه شده سی پی یو 6 هسته دارد.
سرعت پردازنده
علاوه بر تعداد هسته، سرعت پردازش CPU نیز حائز اهمیت است. سرعت هایی مانند هرچه عدد سرعت بیشتر باشد، سرعت اجرا نیز بیشتر است. به طور مثال سرعت سی پی 4 گیگاهرتز از 1 گیگاهرتز بیشتر است.
چند بیتی بودن پردازنده
به طور کلی پردازشگرها یا 32 بیت هستند و یا 64 بیت. هر دو مدل در سرعت مشابه هم هستند؛ اما مدل 64 بیتی می تواند همزمان برنامه های مختلفی را اجرا کند.
نوع چیپست پردازنده
چیپست Chipset خود از عبارت set on chip گرفته شده که به طور اختصاری SOC خوانده می شود. در گوشی های هوشمند از تراشه های SOC استفاده می شود که علاوه بر پردازنده، مودم و پردازنده های گرافیکی هم روی آن قرار دارد. این کار باعث می شود تا بدنه دستگاه کوچکتر و باریکتر شده و همین طور عمر باتری نیز افزایش پیدا کند.
در واقع نکته مهم در نوع چیپست پردازنده است که کیفیت آن را نمایان می کند. برندهای مختلفی این چیپست ها را تولید می کنند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
انواع پردازنده های تلفن همراه
پردازنده یا همان cpu هایی که در برندهای مختلف تلفن همراه مورد استفاده قرار می گیرد، توسط چندین برند مطرح در حوزه ساخت پردازنده های موبایل تولید و عرضه می شود. هر کدام از این برندها کیفیت و کارایی متفاوتی دارد. به همین دلیل هنگام خرید گوشی جدید، توجه به برند پردازنده بسیار مهم است. در این بخش انواع پردازنده های گوشی را بررسی می کنیم.
پردازنده Qualcomm Snapdragon
سی پی یو کوالکام (Qualcomm) یک برند آمریکایی می باشد که در بازار با نام Snapdragon شناخته شده است. این سی پی یو در سه سری تولید می شود و جز با کیفیت ترین نوع سی پی یو در جهان هستند و به طبع قیمت بالاتری هم دارد.
در پردازنده کوالکام، سری 400 سی پی یو برای گوشی های رده پایین، سری 600 برای گوشی های رده متوسط و سری 800 برای گوشی های رده بالا می باشد. در این برند، پردازنده مصرف انرژی کمتری داشته و گرمای کمی هم تولید می کند.
از مهم ترین ویژگی های پردازنده Qualcomm در این است که در تمامی سری ها، قابلیت فست شارژ یا همان شارژ سریع وجود دارد و بی شک این مزیت، نسبت به سایر برندها یک امتیاز بزرگ به حساب می آید.
پردازنده Mediatek
پردازنده Mediatek که با نام MTK هم در بازار شناخته می شود، محصول کشور تایوان است. این پردازنده قیمت کمی داشته اما با این حال طرفداران زیادی ندارد. اما علت آن چیست؟
اول از همه اینکه در تست های مخصوص به پردازشگرها این پردازنده عملکرد مناسبی نداشته است. مصرف باتری آن زیاد بوده و گرمای بسیار زیادی را تولید می کند. ارائه آپدیت برای این پردازنده به دلیل عدم انتشار کد منبع یکی دیگر از ضعف های آن است. در نسخه های قبلی امکان شارژ سریع وجود نداشت، اما در نسخه Pump Express این قابلیت اضافه شده است.
پردازنده Dimensity
پردازنده Dimensity نسل جدید پردازنده های MTK هستند که برای گوشی های رده بالا ساخته شده است. این پردازنده در گوشی هایی همچون شیائومی و ZET مورد استفاده قرار گرفته است. نکته مهم اینکه مجهز به شبکه 5G می باشد. نمونه هایی همچون Dimensity 1000C و Dimensity 820د و… از جمله این پردازنده ها هستند.
پردازنده Exynos
پردازنده Exynos اگزینوس، پردازنده هایی هستند که شرکت سامسونگ آن ها تولید می کند. علاوه بر دستگاه های سامسونگ در دستگاه Meizu نیز مورد استفاده است. این سی پی یو کیفیت خوبی داشته و با سی پی یو های کوالکام رقابت می کند. در حال حاضر آخرین مدل سی پی یو تولید با نام Mangoose ارائه می شود.
پردازنده HISILICON
پردازنده HISILICON هايسيليکون ساخت کشور چین است و امتیاز آن در اختیار گوشی های هواوی بوده و در دستگاه های این برند مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر کیفیت عملکردی خوبی دارد اما به نسبت پردازنده های کوالکام کیفیت پایین تری دارد.
پردازنده Kirin
پردازنده Kirin را شرکت هواوی تولید می کند. در اکثر محصولات این شرکت مورد استفاده بوده ولی عملکرد مناسبی نداشته است. اما در نهایت با ارائه دو مدل 950 و 960 تغییرات گسترده ای را ایجاد کرد. اما همچنان جز برندهای قدرتمند به حساب نمی آید.
پردازنده ALLWINER
پردازنده ALLWINER نیز از برندهای چینی می باشد. این سی پی یو قیمت کمی داشته و کیفیت مناسبی ندارد. در اکثر برندهای تبلت و موبایل چینی که خیلی شناخته شده نیستند مورد استفاده قرار می گیرد.
پردازنده سری A اپل
پردازنده سری A اپل توسط شرکت TSMC تولید شده و در محصولات اپل مورد استفاده قرار گرفته است. همان طور که از کیفیت محصولات اپل پیداست، از بهترین پردازنده موبایل در جهان می باشد. هرچه عددی که کنار حرف A قرار می گیرد، بزرگتر باشد، سرعت سی پی نیز بیشتر است.
بهترین پردازنده موبایل در سال 2020
بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده توسط سایت techcenturion لیستی از 50 پردازنده برتر جهان اعلام شده است. در این لیست سه تا از بهترین پردازنده موبایل در سال 2020 شامل موارد زیر است.
- پردازنده Apple A13 Bionic در گوشی آیفون 11
- پردازنده Snapdragon 865 شرکت کوالکام برای گوشی سامسونگ گلکسی S20 Ultra (US)
- پردازنده Exynos 990 برای گوشی سامسونگ گلکسی S20 Ultra