کد IMEI چیست – در چند سال اخیر رجیستری تلفن های همراه، از موضوعات پربحث در بازار خرید و فروش موبایل بوده است. همواره برای رجیستر کردن گوشی از شما کد IMEI می خواهند. اما کد IMEI چیست و چه کاربردی در تلفن های همراه دارد؟ برای پاسخ به این سوالات و بررسی کامل این شناسه، با ما همراه باشید.
کد IMEI چیست ؟
به عبارت ساده این کد شناسنامه یک دستگاه موبایل می باشد و در هر گوشی کدIMEI متفاوت و منحصر به فرد است. در واقع این کلمه خلاصه شده عبارت International Mobile Equipment Identity بوده و به معنای شناسه بین المللی تجهیزات موبایل می باشد. این کد علاوه بر موبایل، در تبلت و ساعت های هوشمند که تلفن همراه را پشتیبانی می کنند، وجود دارد.
اما IMEI موبایل به چه درد می خورد؟ در واقع کد IMEI باعث می شود تا یک گوشی با سایر تلفن های همراه در جهان تفکیک شود و نشان و آدرس مخصوص به خود را داشته باشد.
کاربرد IMEI چیست؟
این کد تنها یک عدد شناسه برای تلفن های همراه نیست، بلکه کاربردهای مختلفی دارد که در موارد زیر به آن اشاره کرده ایم.
رجیستر کردن گوشی
زمانی که موبایل خود را تازه خریداری می کنید، باید آن را در سامانه همتا به ثبت برسانید. در واقع سامانه همتا در راستای اجرای طرح رجیستری گوشی، ایجاد شده است. به این ترتیب با استفاده از کد IMEI تلفن شما رجیستری شده و می توانید از آن استفاده کنید.
تشخیص گوشی اصل از کپی
یکی از بهترین کاربردهای این کد هنگام خرید، گوشی جدید است. برای اینکه مطمئن شوید، دستگاه شما اصالت داشته و کپی نیست، باید شماره #06#* را با دستگاه شماره گیری نمایید. در صورتی که کد اعلام شده با کدی که بر روی جعبه موبایل درج شده یکی باشد می توان به اصالت آن پی برد.
همچنین روش دیگری وجود دارد که نیاز به باز کردن دستگاه نیست. در این روش ابتدا باید شماره #7777* را با هر دستگاه دیگری شماره گیری کرده. قسمت اصالت دستگاه را انتخاب و با وارد کردن کد IMEI، پیامک اصالت دستگاه برای شما ارسال می شود.
ردیابی در هنگام سرقت
کاربرد دیگری که دارد، امکان ردیابی تلفن همراه توسط کد IMEI است. درصورتی که تلفن شما به سرقت رفته باشد، می توانید از طریق سامانه همیاب 24، این کد را وارد کرده و دستگاه خود را ردیابی کنید. همچنین هنگام خرید گوشی دست دوم یا نو نیز، با وارد کردن کد IMEI در این سامانه می توانید از سرقتی بودن دستگاه اطلاع حاصل کنید.
از کد IMEI چه اطلاعاتی به دست می آید ؟
به طور کلی این کد 14 رقمی است. اما در برخی از دستگاه ها ممکن است عدد پانزدهم نیز به آن اضافه شود که نشان دهنده کد امنیتی و جلوگیری از جعل کردن دستگاه است. همچنین گاهی کد 16 رقمی می شود که عدد آخر اطلاعاتی از نرم افزار دستگاه را به شما می دهد.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که این اعداد به چه دردی می خورد و چرا باید در دستگاه وجود داشته باشد؟ باید گفت که این اعداد طبق یک فرمت مشخص کنار هم قرار گرفته و مشخصات دستگاه را نمایان می کنند.
معنای اعداد در شناسه IMEI
به طور کلی از سال 2004 به بعد فرمت AA-BBBBBB-CCCCCC-D برای این کد در نظر گرفته شده است. در این بخش مرحله به مرحله هر عدد را بررسی می کنیم.
مدل و کشور تولید کننده
- دو رقم اول که با حرف A و B در فرمت بالا نشان دهنده شرکت سازنده و مدل دستگاه است و به آن کد TAC می گویند. در گوشی های ساخت یک شرکت مشخص به طور مثال آیفون 12، این شماره در تمامی دستگاه این مدل یکسان است.
- اگر شماره هفتم و هشتم که جز قسمت B می باشد؛ عدد 00 باشد یعنی دستگاه در شرکت سازنده ساخته شده و بهترین درجه کیفیت را دارد.
- اگر عدد 02 یا 20 باشد، دستگاه شما مونتاژ کشور امارات یا هند است.
- اگر عدد 01 یا 10 باشد، در فنلاند دستگاه ساخته شده و کیفیت مناسبی دارد.
- اگر عدد 08 یا 80 باشد، گوشی در آلمان تولید شده و کارکرد نسبتاً مناسبی دارد.
- در صورتی که این عدد 13 باشد؛ یعنی در کشور آذربایجان تولید شده و درجه کیفیت بسیار پایینی دارد.
عدد هفتم و هشتم در گوشی های سامسونگ
علاوه بر اطلاعاتی که در بالا گفته شد، موارد دیگری برای گوشی های برند سامسونگ وجود دارد.
- اگر عدد 05 یا 50 باشد، در کشور آمریکا، فنلاند یا برزیل تولید شده است.
- اگر عدد 03 یا 30 – 04 یا 40 باشد در کشور چین ساخته شده است.
- اگر عدد 06 یا 60 باشد در کشور هنگ کنگ، مکزیک یا چین تولید شده است.
سایر اطلاعات
در قسمت C شماره سریال مخصوص به هر دستگاه، قرار دارد. این شماره توسط شرکت سازنده هر برند برای هر دستگاه با دستگاه دیگر متفاوت تولید می شود. در واقع می توان گفت مهم ترین بخش کد می باشد که شناسه اصلی دستگاه شماست و نمونه دیگری ندارد.
عدد D برای تأیید کد IMEI ایجاد شده است و بر اساس استانداردهای موجود، اصالت دستگاه را تأیید می نماید. جز اصلی این کد نیست، اما از ایجاد کد نادرست یا نامعتبر جلوگیری می کند.
روش های پیدا کردن کد IMEI
در تمامی دستگاه هایی که خریداری می کنید، به طور معمول چند روش کلی برای بدست آوردن این شناسه وجود دارد.
- هنگام خرید بر روی جعبه آن درج شده است.
- معمولاً بر روی فاکتور گوشی ذکر می شود. که این روش در هنگام سرقت گوشی به کار می آید.
- با شماره گیری عدد #06#* با خود دستگاه به دست می آید.
- در سامانه همتا با وارد کردن شماره ملی یا شماره سیم کارت می توان به دست آورد.
- در دستگاه هایی که باتری آن خارج می شود، این شناسه زیر باتری نوشته شده است.
به غیر از روش هایی که ذکر شد، راه های دیگری برای بدست آوردن این شناسه در گوشی های آیفون و اندروید وجود دارد که شامل موارد زیر است.
کد IMEI در گوشی های اندروید
- در روش اول از قسمت Settings وارد بخش About Phone شده و سپس Status را انتخاب کنید به این ترتیب در آنجا این کد را مشاهده کنید.
- در روش دوم اگر اکانت جیمیل حساب خود را داشته باشید می توانید از طریق گوگل وارد Google Dashboard شده و اطلاعات دستگاه خود را مشاهده کنید.
کد IMEI در گوشی های آیفون
در گوشی های آیفون و سایر محصولاتی که داری سیستم عامل ios هستند، به روش های زیر می توانید شناسه IMEI را پیدا کنید.
- روش اول: از قسمت Settings دستگاه وارد بخش General و سپس About شوید، در آنجا این کد نمایان می شود.
- روش دوم: می توانید از طریق اپل آیدی به صورت آنلاین به قسمت مدیریت اپل آیدی رفته و کد دستگاه را پیدا کنید.
- روش سوم: می توانید با نرم افزار iTunes هم این کار را انجام دهید. به این ترتیب که ابتدا برنامه را اجرا کرده و گوشی را متصل نمایید. سپس بر روی قسمت Summary رفته و با انتخاب Phone Number کد IMEI را مشاهده کنید.
ترمیم کد IMEI
گاهی اوقات در اثر فلش کردن یا رام گوشی و سایر اتفاقات کد IMEI دستگاه از بین می رود و با این اتفاق، آنتن گوشی هم از دسترس خارج می شود. در چنین شرایطی باید کد IMEI را تعمیر کرد. برای این کار روش های زیادی وجود دارد. یکی از معمول ترین روش ها استفاده از باکس و دانگل تعمیرات موبایل است.
متناسب با برند و مدل دستگاه، از این ابزارها استفاده می شود. برای خرید باکس و دانگل تعمیرات موبایل از اینجا اقدام کنید. همچنین برای آموزش تعمیرات موبایل به این قسمت وارد شوید.